Vera (24) is energiebarista: “Mooi gas mag best wat duurder zijn”

Vera (24) is energiebarista: “Mooi gas mag best wat duurder zijn”
Foto: Peter Gudella / Mix and Match Studio / Shutterstock.com

Haar klanten zijn voornamelijk welgestelde gezinnen die geen moeite hebben met een wat hogere energierekening. “Mooi, kwalitatief gas waar je heerlijk op kunt koken of je huis mee kunt verwarmen”, zegt ze.

Vera Déjeune is – zoals ze het zelf noemt – energiebarista. “Aardgas is in de afgelopen tijd echt een luxeproduct geworden. Ik vind dat een goede ontwikkeling. Mooi gas mag best wat kosten, toch? Het gaat namelijk niet zozeer om de prijs, maar vooral om de kwaliteit”, legt ze uit.

“Gewoon ordinair aardgas wordt opgepompt uit de gasvelden in de Noordzee. Dat is goedkoop, maar ook heel onpersoonlijk. Ik noem het kiloknallergas”, vertelt Vera. “Als je wat meer te besteden hebt, kun je beter kiezen voor wat sjiekere energie. Veel rijke gezinnen koken bijvoorbeeld graag op Brazil Gold. Dat is een prachtig natuurproduct, dat door een ambachtelijk gasboertje in Brazilië uit de grond wordt gehaald. Daar betaal je wat meer voor, maar dan héb je wel wat.”

Voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is, heeft Vera gas uit Japan: “Het is aardgas dat alleen voorkomt in een lokaal gasveldje onder de Japanse regio Morioka. Prachtig gas, dat met een speciaal ritueel wordt gewonnen. Het doucht toch een stuk lekkerder, als je weet dat het water is opgewarmd met zo’n exclusief edelgas? Ik lever het aan een aantal Bekende Nederlanders. Voor hen is de prijs gewoon niet zo belangrijk. Het gaat vooral om een stukje energiebeleving.”

 
Deel dit artikel: