Russische dreiging met kernwapens:

Veiligheidsregio stelt bevolking gerust met landelijke sirenetest

Veiligheidsregio stelt bevolking gerust met landelijke sirenetest
Foto: Andre Muller / Shutterstock.com

Veel Nederlanders maken zich zorgen over de nucleaire dreiging vanuit Rusland. Om de onrust weg te nemen, ging maandag overal in ons land het luchtalarm af.

Om 12:00 uur klonken overal in ons land de sirenes. Het oorverdovende alarm was bedoeld om het ongeruste gevoel onder de bevolking te verminderen. “Door de hoog opgelopen spanningen tussen Rusland en het Westen was de dreiging van kernwapens nog nooit zo groot. Meerdere deskundigen zeggen dat de oorlog ieder moment kan escaleren tot een nucleair conflict waarbij ook NAVO-landen betrokken kunnen raken. Het perfecte moment voor een sirenetest”, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Rusland annexeerde afgelopen vrijdag vier Oekraïense provincies en zegt deze gebieden ‘met alle mogelijke middelen’ te zullen verdedigen. Daarnaast dreigt de Russische president Poetin met het gebruik van kernwapens tegen landen die Oekraïne steunen, waaronder ook Nederland. “Wij snappen dat deze situatie flinke onrust teweegbrengt”, aldus de Veiligheidsregio. “We moeten voorkomen dat mensen in paniek raken. Daarom is het belangrijk dat we een stukje angst bij de mensen wegnemen. Een luid loeiende sirene kan daarbij helpen.”

 
Deel dit artikel: