17 ℃

“Veiligheid interesseert ons geen reet”

Bij de meeste vliegmaatschappijen staat de veiligheid voorop, maar niet alle passagiers hebben daar behoefte aan. Thanatos Air doet het anders. 

Foto: Dmitry Birin

Voor een tientje op en neer naar Parijs? Het kan, voor wie bereid is wat extra risico te nemen. Thanatos Air richt zich op reizigers die vooral goedkoop willen vliegen en veiligheid niet zo belangrijk vinden.

“We hebben toestellen die al eerder zijn gecrasht. Die kosten geen drol. We laten ze voor een paar centen opknappen en dan gaan ze weer de lucht in”, zegt directeur Haji Soilets. “Het moet vooral snel en goedkoop. Onze piloten weten dat donders goed. Daarom nemen ze telkens net te weinig brandstof mee. Het is een wonder als het goed gaat.”

Om zo goedkoop te kunnen vliegen, bezuinigt Thanatos Air op zo’n beetje alles. Zo is er bijvoorbeeld geen veiligheidsdemonstratie. “De kans dat je een vliegtuigcrash overleeft is uiterst klein, dus zo’n veiligheidsfilmpje slaat nergens op. Zwemvesten zijn onzin. Een noodlanding op het water overleef je niet, laat staan dat je daarna nog kunt zwemmen”, aldus Soilets.

Maar wie denkt dat Thanatos Air alleen met stokoude toestellen vliegt, heeft het mis. Deze week kocht de maatschappij nog twee vrijwel nieuwe vliegtuigen van het type Boeing 737 Max.

 
Deel dit artikel: