16 ℃

Vegetarische scholiere Femke (17) weigert hamvragen te beantwoorden bij eindexamen filosofie

Vegetarische scholiere Femke (17) weigert hamvragen te beantwoorden bij eindexamen filosofie
Foto: Lightpoet / Shutterstock.com

Femke van Sas (17) uit Utrecht is niet fijn van start gegaan met haar havo eindexamens. Ze trapte af met het examenvak filosofie, waarbij ze geconfronteerd werd met de ene na de andere hamvraag. Als strenge vegetariër liet Femke deze vragen aan haar voorbijgaan, met als gevolg dat zij na drie uur ploeteren een vrijwel blanco A4’tje inleverde.

“Het verliep niet helemaal zoals ik had gehoopt”, blikt Femke terug. “In het begin ging het voor mijn gevoel eigenlijk nog vrij aardig. Ik schreef mijn naam foutloos op, noteerde erg kalm mijn studentennummer en loodste mezelf met vertrouwen door de vragen heen over de datum en de naam van het eindexamenvak. Pas hierna, in het tweede gedeelte van het filosofie-examen, begon het echt pittiger te worden. Er werden hamvragen gesteld die ik weliswaar kon beantwoorden, maar die volledig indruisten tegen mijn vegetarische principes.”

Femke behaalde in het verleden goede cijfers voor het vak filosofie. “Dan praten we echt over lang geleden hoor”, zegt Femke. “Toen ik nog naïef en onwetend was en mijn ogen sloot voor de verschrikkingen die zich dag in dag uit voltrekken in de bio-industrie.”

Femke is namelijk al sinds vorige week vegetariër. “En dus ook geen hamvragen meer”, zegt ze vastberaden. “Geen vlees is geen vlees. Ik ga mezelf toch niet verloochenen door de categorische imperatief van Kant toe te lichten? Kom nou!”

 
Deel dit artikel: