Veganist Bart (41) noodgedwongen weer aan de moedermelk door belastingverhoging havermelk

Veganist Bart (41) noodgedwongen weer aan de moedermelk door belastingverhoging havermelk
Foto: Ytanisnp / Shutterstock.com / Bods / Flickr

Vanaf volgend jaar worden plantaardige melkproducten flink duurder. Het kabinet verhoogt de belasting op gezonde haver- en rijstmelk met 196 procent. De belastingverhoging geldt niet voor koemelk, chocolademelk en andere ongezonde zuivelproducten, maar daar hebben veganisten als Bart Meenders (41) niets aan.

De zogenoemde verbruiksbelasting op plantaardige melkproducten gaat flink omhoog. De belastingverhoging is bedoeld om de overheidsinkomsten op te schroeven. Voor veganisten als Bart Meenders ontstaat een probleem. Om zijn voeding nog enigszins betaalbaar te houden, gaat hij noodgedwongen weer moedermelk drinken.

“Havermelk was voor mij een gezond, milieu- en diervriendelijk alternatief voor koemelk, maar door de belastingverhoging wordt het mij te duur”, vertelt Bart. “En dus wordt het voor mij weer moedermelk. Dat blijft betaalbaar en is toch een volwaardige, voedzame melk. En toevallig heb ik het geluk dat mijn vriendin lacteert als een Groninger Blaarkop, dus daar komt voorlopig voldoende uit.”

“Mijn vorige flesje moedermelk was veertig jaar geleden, dus ik moest echt weer even wennen”, geeft Bart toe. “Het is iets zoeter en een beetje weeïg. Technisch gezien is het trouwens niet veganistisch, maar mijn vriendin wordt diervriendelijk gehouden. Daar gaat het mij om.”

 
Deel dit artikel: