13 ℃

Veerle (28) is moeder van een duivelskind: “Hij huilde nooit, hij siste”

Veerle (28) is moeder van een duivelskind: “Hij huilde nooit, hij siste”
Foto: iStockPhoto - Getty Images

Ouders durven er meestal niet over te praten. Het is een van de laatste taboes. Toch lopen er wereldwijd naar schatting zo’n 400 duivelskinderen rond. Veerle van Kraelebeek (28) uit het Belgische Mechelen is moeder van Damian (5). Artsen hebben bij hem fili diabolo vastgesteld. Een duivelskind, in de volksmond.

“Al snel na de geboorte wisten wij dat er iets mis was met Damian”, vertelt Veerle. “Ons zoontje huilde nooit, hij siste. Zijn voetjes en zijn oortjes zijn misvormd. Mijn man en ik zijn er inmiddels aan gewend, maar mensen op straat schrikken als ze hem zien. En natuurlijk is er de stank. De geur van zwavel hangt altijd om hem heen.”

Veerle heeft de afwijking van haar zoon lang ontkend: “Natuurlijk wil je als ouders volhouden dat je kind normaal is. Toen Damian twee jaar was, kneep hij onze cavia dood. Pas toen heb ik hulp gezocht. Zo kwamen we bij dokter Kalfbrugge terecht.”

Jos Kalfbrugge is een van de weinige artsen die duivelskinderen heeft onderzocht: “Helaas kan de medische wetenschap niet veel voor deze kinderen doen. Wel kunnen we de ouders intensieve begeleiding bieden. We vertellen hen dat duivelskinderen meestal niet zo oud worden. Dat lucht vaak al enorm op.”

 
Deel dit artikel: