23 ℃

Mannen in aanstootgevende korte broeken: veel strandbezoekers storen zich eraan

Mannen in aanstootgevende korte broeken: veel strandbezoekers storen zich eraan
Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

ZANDVOORT - Nu het warmer wordt, vormen ze weer een bron van ergernis: mannen die in korte broeken over het strand lopen. “De samenleving verandert. Mannen zouden zich toch wat meer bewust moeten zijn van hun blote benen”, zegt socioloog drs. Henno Joolten.

“Vroeger zag je overal mannen met korte broeken op het strand, soms tot ver boven de knie. Dan doen we nu natuurlijk niet meer, maar sommige mannen vinden het moeilijk om met veranderingen om te gaan. Ze willen per se korte broeken blijven dragen. Om te shockeren, dwars te liggen, of omdat ze het stiekem een beetje opwindend vinden”, zegt Joolten.

“Een korte broek draagt bij aan de seksualisering van het mannenlichaam en kan daarnaast enorm provocerend zijn. De meeste mensen zitten daar niet op te wachten. De nieuwe generatie mannen kiest dus heel bewust voor minder bloot”, aldus Joosten.

"In een korte broek kan iedereen mijn benen zien. Dat vind ik niet prettig."
Barry, langebroekendrager

Ook strandliefhebber Barry Hertoogen (32) draagt op het strand liever een lange broek. “In een korte broek kan iedereen mijn benen zien. Dat vind ik niet prettig. Bovendien kan ik me voorstellen dat vrouwen er moeite mee hebben als ik hier met blote benen gaan lopen. Zij hebben daar niet om gevraagd”, zegt hij.

Volgens Hertoogen heeft ook de komst van de smartphone gezorgd voor verandering: “De smartphone gaat tegenwoordig overal mee naartoe, ook naar het strand. Je zal maar ergens in een korte broek op een handdoek liggen en iemand zet je zo op de foto.”

 
Deel dit artikel: