12 ℃

Veel ouderen kunnen QR-code op coronapas niet lezen

Foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Ruim 81 procent van de ouderen in ons land heeft moeite met het lezen van de QR-code op de coronapas. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt. Ouderen vinden het moeilijk om de code te ontcijferen.

Sinds zaterdag wordt de QR-code verplicht in alle eet- en drinkgelegenheden, met uitzondering van de terrassen. Veel Nederlanders hebben inmiddels een QR-code op hun telefoon, maar vooral ouderen kunnen de code niet lezen.

Volgens het Seniorencollectief Nederland raken ouderen in paniek als ze een QR-code zien. “Jongeren zien in één oogopslag wat er staat, maar ouderen hebben nooit QR-codes leren lezen. Toen zij naar school gingen, bestond de QR-code nog niet. Voor hen is het niet meer dan een abstract vierkant met witte en zwarte stippen.”

Het Seniorencollectief heeft een spoedcursus ontwikkeld waarmee ouderen kunnen leren hoe ze QR-codes moeten lezen: “Het QR-analfabetisme onder ouderen is schrikbarend hoog. Dat is heel jammer. Je kunt niet eeuwig blijven hangen in het Latijnse alfabet.”

 
Deel dit artikel: