13 ℃
Na WK-wedstrijd Marokko - België

Veel mensen de straat op, vermoedelijk uit protest tegen mensenrechtensituatie Qatar

Veel mensen de straat op, vermoedelijk uit protest tegen mensenrechtensituatie Qatar
Foto: Evren Kalinbacak / Shutterstock.com

Na de WK-wedstrijd van Marokko tegen België zijn zondagavond in diverse Nederlandse steden mensen de straat op gegaan, vermoedelijk om te protesteren tegen de mensenrechtensituatie in Qatar.

Onder meer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam braken relletjes uit. Er werden auto’s in brand gestoken, autodeuren van voorbijgangers opengetrokken en er werd met vuurwerk gegooid. Waarschijnlijk wilden jongeren op die manier hun onvrede uiten over de mensenrechtensituatie in Qatar.

In de aanloop naar het WK werden arbeidsmigranten in Qatar zeer slecht behandeld. Duizenden arbeiders kwamen door de slechte omstandigheden om het leven. Ook wordt homoseksualiteit in Qatar nog altijd niet geaccepteerd. Homoseksuelen worden er zelfs vervolgd vanwege hun geaardheid.

“Ook jongeren in Nederland zijn boos over de wijze waarop in Qatar met mensenrechten wordt omgegaan. Vooral jongeren rond het Mercatorplein in Amsterdam-West staan bekend om hun maatschappelijke betrokkenheid”, zegt correspondent Willemijn Tellekens over de rellen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. “Dit is natuurlijk niet de juiste manier, maar het is wel goed dat deze jongeren hun bezorgdheid tonen over de mensenrechtensituatie en de rechten van de LGBTQ-gemeenschap in Qatar.”

 
Deel dit artikel: