20 ℃

Veel kinderen niet ingeënt tegen de hitte

Huisarts Jos Koelewijn hoopt dat ouders hun kinderen alsnog laten inenten tegen de hitte. In de komende dagen worden temperaturen van boven de 30 graden verwacht. Vooral jonge kinderen kunnen daar flink last van krijgen.

Foto: Stanislave / Shutterstock.com

“Sommige ouders hebben hun kind niet laten vaccineren tegen de hitte om religieuze redenen. Maar er zijn ook ouders die zo’n inenting overbodig vinden, omdat een hittegolf in ons land tamelijk zeldzaam is”, legt Koelewijn uit. “Kinderen die niet tegen de hitte gevaccineerd zijn kunnen het erg warm krijgen. Juist nu.”

Koelewijn adviseert ouders om in de komende dagen extra alert te zijn. “Ouders missen vaak de signalen van warme kinderen. Of ze denken dat het normaal is, omdat ze het zelf ook warm hebben”, aldus de arts. “Als je kind gaat zweten is dat meestal een symptoom van warmte. Een natte handdoek kan enige verkoeling geven, maar beter is een bezoekje aan de huisarts. Sommige ouders denken: ‘och, ik geef dat kind een ijsje en dan is het goed’. Maar zo werkt het niet.”

 
Deel dit artikel: