16 ℃

Veel kinderen getraumatiseerd door ongewenste kerstcadeaus

Veel kinderen getraumatiseerd door ongewenste kerstcadeaus
Foto: Jane Moss / Shutterstock.com

Psychologen worden overstelpt met meldingen van zwaar getraumatiseerde kinderen wiens levens zijn verwoest door het ontvangen van niet-ideale kerstcadeautjes. Een ongekend fenomeen, dat de roep om een wettelijk gegarandeerde ‘cadeaugarantie’ alleen maar versterkt.

Ouders in Nederland staan voor een dilemma: hoe kunnen ze de, in hun ogen onrealistische verwachtingen van hun kinderen voor onmogelijke cadeaus blijven waarmaken? “Het wordt steeds moeilijker om aan de eisen te voldoen”, zegt moeder van drie Karen van Dijk uit Amersfoort. “Mijn oudste wilde een tijdreismachine en mijn jongste wilde eenhoorns trainen. Het is onmogelijk om aan deze eisen te voldoen zonder een doctoraat in de natuurkunde of magie!”

Een van de eerste drama’s vond plaats in Blaricum, waar bij een 7-jarig kind een ‘post-cadeau traumatisch syndroom’ (PCTS) werd vastgesteld. “Kerst werd voor hem een traumatische ervaring”, vertelt therapeut Lineke de Pot. “Het kind vroeg om een futuristische vliegende auto met een ingebouwde popcornmachine, maar kreeg een gewone LEGO-set. Uiteraard gaat zo’n kind zijn relatie met de ouders totaal heroverwegen.”

 
Deel dit artikel: