18 ℃

Veel kiezers hebben zich niet gehouden aan bindend advies stemwijzers

Veel kiezers hebben zich niet gehouden aan bindend advies stemwijzers
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

DEN HAAG - Een groot aantal kiezers heeft zich niet gehouden aan het bindende stemadvies van de online stemwijzers. Dit concludeert bureau QuestionIt op basis van de eerste uitslagen in combinatie met smartphonedata. Teleurgestelde organisaties achter de stemwijzers bereiden juridische stappen voor. 

De stemwijzers beweren dat hun onberispelijke algoritmes zijn ontworpen om de perfecte match tussen kiezer en partij te vinden. Toch blijkt dat de uitslag van de verkiezingen niet overeenkomt met de gegeven adviezen. Dat betekent dat veel kiezers het stemadvies onterecht als vrijblijvend hebben beschouwd, of bewust het stemadvies hebben genegeerd.

“Met dit onderzoek in combinatie met de ongekende precisie van onze stemwijzers, is het ronduit beledigend om te zien dat mensen kennelijk zomaar hun eigen mening volgen”, verklaarde dr. Van de Pol, hoofdonderzoeker van een van de vooraanstaande stemwijzers. “Het lijkt er nu op alsof mensen hun eigen kleine en bekrompen breintje hebben gebruikt in plaats van onze perfecte algoritmes.”

 
Deel dit artikel: