13 ℃

Veel belangstelling voor genderneutraal stemhokje

Foto: Flickr CC

Bij de Tweede Kamerverkiezingen brachten veel kiezers hun stem uit in een genderneutraal stemhokje. In de grotere stembureaus waren er, naast stemhokjes voor mannen en vrouwen, ook stemhokjes voor mensen die twijfelen aan hun geslacht.

Voor transgenders en mensen die twijfelen aan hun geslacht was de gang naar de stembus bij eerdere verkiezingen zeer confronterend. Het gaat om mensen die zich niet eenduidig man of vrouw voelen, of (nog) geen lichaam hebben dat daar bij past. Zij staan keer op keer voor een dilemma wanneer ze naar het stembureau gaan. Vaak werden zij gedwongen te stemmen in het herenhokje, terwijl zij zich meer vrouw voelen. Ook de omgekeerde situatie deed zich voor.

Onder meer in Amsterdam, Utrecht en Zoetermeer waren genderneutrale stemhokjes geplaatst. “Mensen hoeven hier geen keuze te maken tussen het herenhokje of het dameshokje. Wij vinden het belangrijk dat iedereen gaat stemmen en we willen voorkomen dat kiezers zich ongemakkelijk voelen”, aldus de voorzitter van een stembureau in Flevoland. “Wij denken niet in hokjes. En bij twijfel kan er natuurlijk even gevoeld worden.”

 
Deel dit artikel: