Vaticaan schrapt helft van aantal apostelen

Foto: Stefano Guidi / Shutterstock.com

Het Vaticaan heeft een reorganisatie aangekondigd binnen de katholieke kerk. De maatregel is nodig om kosten te besparen. Vanwege het coronavirus gaan minder mensen naar de kerk, waardoor een reorganisatie onvermijdelijk is.

Het zou gaan om de grootste reorganisatie ooit binnen de katholieke kerk. Zo zouden alleen al bij de apostelen zes van de twaalf posities verdwijnen. “De apostelen vormen een flinke kostenpost op de begroting. Maar we zien ook dat het kerkbezoek al jaren terugloopt. De vraag is of twaalf apostelen dan nog te rechtvaardigen zijn”, aldus paus Franciscus.

De katholieke kerk wil de hele organisatie opnieuw bekijken en waar nodig bijsturen. “In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest is in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd, terwijl het resultaat achterbleef bij de verwachting”, aldus de paus. “Wil je geloofwaardig blijven, dan zal je op een gegeven moment moeten ingrijpen. Daarbij zullen we ook kritisch kijken naar de top. Is het nog nodig dat die wekelijks aanbeden wordt, of kan het ook wat minder? Wat ons betreft is niets meer heilig.”