26 ℃

Vaticaan schrapt helft van aantal apostelen om kosten te besparen

Vaticaan schrapt helft van aantal apostelen om kosten te besparen
Foto: Riccardo De Luca - Update / Shutterstock.com

Het Vaticaan heeft een reorganisatie aangekondigd binnen de katholieke kerk. De maatregel is nodig om kosten te besparen. Vanwege de inflatie en de torenhoge energieprijs is het te duur om het huidige evangelie in stand te houden.

Het zou gaan om de grootste reorganisatie ooit binnen de katholieke kerk. Zo zouden alleen al bij de apostelen zes van de twaalf posities verdwijnen. “De Bijbel is geschreven in een tijd dat de inflatie rond de twee procent lag en energie veel goedkoper was. Maar we leven nu in een andere wereld. Sommige apostelen hebben meerdere kerken en kapellen aan zich gewijd en die moeten allemaal verwarmd worden. Dat is simpelweg niet meer op te brengen”, aldus paus Franciscus.

De katholieke kerk wil de hele organisatie opnieuw bekijken en waar nodig bijsturen. “In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest is in de afgelopen eeuwen flink geïnvesteerd, terwijl het resultaat achterbleef bij de verwachting. Het kerkbezoek is in de afgelopen jaren juist alleen maar teruggelopen”, aldus de paus. “Wil je geloofwaardig blijven, dan zal je op een gegeven moment moeten ingrijpen. Daarbij zullen we ook kritisch kijken naar de top. Is het nog nodig dat die wekelijks aanbeden wordt, of kan het ook wat minder? Wat ons betreft is niets meer heilig.”

 
Deel dit artikel: