17 ℃

“Varkensslachter kan in 2 jaar hartchirurg worden”

De overstap van het slagersvak naar hartchirurgie wordt een stuk makkelijker. Door het omscholen van varkensslachters hoopt de European Medical Alliance het tekort aan hartchirurgen op te lossen.

karel-zuringa

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Dr. Hans Zuring begeleidt twintig jonge varkensslachters met hun overstap naar de hartchirurgie. “De slagerswereld heeft veel overeenkomsten met de gezondheidszorg”, zegt Zuring. “Een varken lijkt genetisch gezien sterk op een mens en is daarom prima oefenmateriaal. Bovendien zijn mijn leerlingen al gewend aan een bloederige omgeving, zodat ze straks in de operatiekamer niet van hun stokje gaan. Met de juiste inzet kan een varkensslachter in twee jaar worden omgeschoold tot hartchirurg.”

Ook Richard Otterse (23) zit in het omscholingstraject, maar nu werkt hij nog in de varkensslachterij. “Ik werk hier al vanaf mijn zestiende. Op school kon ik nooit zo goed meekomen, ik werk liever met mijn handen. Dankzij dokter Zuring heb ik straks toch een goedbetaalde baan als hartchirurg.”

Richard hoopt over twee maanden zijn eerste open hartoperatie te mogen uitvoeren. “Ik kan al zelfstandig de kleppen van een varkenshart vervangen. Zo’n hart opensnijden is het mooiste dat er is, maar bij een mens is het natuurlijk nog leuker.”

 
Deel dit artikel: