20 ℃

Varkenshouder Jannes uit Reutel maakt sinds kort zijn eigen bitcoins

Foto: Zivica Kerkez / KuLouKu / Sashkin / Vonduck / Shutterstock.com

Jannes Harmsen uit het Gelderse Reutel maakt tegenwoordig zijn eigen bitcoins. Met een handbediende stanspers, een stempeldoos en een voorraadje koperen platen ziet de veehouder mooie kansen om zijn varkenshouderij van extra financiën te voorzien.

Trots laat hij het vrijgemaakte hoekje in zijn stal zien. Wat direct opvalt is een manshoge, ijzeren stanspers. “Het is een oudje, dit apparaat, maar voor het produceren van bitcoins is hij nog prima geschikt”, vertelt Harmsen enthousiast.

“Het is helemaal niet moeilijk om bitcoins te maken. Met de pers stans ik ronde schijfjes uit een plaatje koper. De schijfjes zijn ongeveer even groot als een 2-euromunt. Je moet wel flink kracht zetten, maar met wat inspanning heb je er zo tien uitgestanst.”

De finishing touch wordt daarna aangebracht door zijn dochter Hendrika (9). Zij poetst de schijfjes netjes op en stempelt dan met haar stempeldoos het bitcoinlogo op beide zijden.

Foto: ToffeePhoto / Grigvovan / Shutterstock.com

Harmsen laat een van zijn varkens snuffelen aan een versgeslagen bitcoin.

“Bitcoins hebben de toekomst”, meent Harmsen. “Als je niet met de tijd meegaat heb je als varkensboer weinig perspectief. En het is ook nog eens een stuk prettiger werken dan varkens houden. Geld stinkt, zeggen ze, maar varkens stinken nog veel meer.”

 
Deel dit artikel: