23 ℃

“Vanaf 2019 moet iedereen gewoon Jos heten”

Alle baby’s die vanaf volgend jaar geboren worden moeten standaard de naam Jos krijgen. Dat schrijft het Leids Studiecentrum Sociologie (LSS) in een advies aan de Tweede Kamer. Veel misverstanden kunnen worden voorkomen als iedereen Jos heet.

Foto: Hannamariah / Shutterstock.com

“Nu mogen ouders nog zelf de naam van hun baby bepalen. Daardoor is in de loop der eeuwen een wirwar aan voornamen ontstaan. Je weet nooit hoe iemand heet, totdat je aan elkaar bent voorgesteld. Dat bemoeilijkt de communicatie”, zegt woordvoerder Jos Bruun.

Volgens het LSS zorgt de vrije naamkeuze voor allerlei problemen. “Als je bijvoorbeeld iemand wil roepen, maar je weet niet hoe hij heet. Nu moet je maar wat gaan gokken. Je roept een willekeurige voornaam en dan maar hopen dat diegene reageert”, legt Bruun uit. “Het is veel makkelijker als iedereen gewoon Jos heet. Je kunt dan direct de juiste naam roepen.”

De naam Jos is volgens Bruun de meest geschikte standaardnaam: “Jos is kort, internationaal en tamelijk genderneutraal. Daarnaast roept Jos geen negatieve gevoelens op, anders dan bijvoorbeeld Adolf.”

 
Deel dit artikel: