18 ℃

Minister Van der Wal: “Burger in principe zelf verantwoordelijk voor kijken naar noorderlicht”

Minister Van der Wal: “Burger in principe zelf verantwoordelijk voor kijken naar noorderlicht”
Foto: Martijn Beekman / Rijksoverheid / Serhii Khomiak / Shutterstock.com

Het noorderlicht. In de nacht van zondag op maandag was dit bijzondere natuurverschijnsel in Nederland te zien. Toch heeft lang niet iedereen van het noorderlicht kunnen genieten. De vraag is nu wie daarvoor verantwoordelijk is.

Wilma te Gouwe (72) uit Schiedam is een van de miljoenen Nederlanders die het noorderlicht hebben gemist. “De voorlichting vanuit de overheid was echt onvoldoende”, klaagt ze. “Ik las pas maandagochtend in de krant dat het noorderlicht er was. Maar toen was het dus al geweest. Als ik van tevoren had geweten dat het noorderlicht te zien zou zijn, dan had ik naar een mooie, donkere plek in het bos kunnen rijden om het te aanschouwen. Die kans is mij ontnomen.”

Minister van Natuur Christianne van der Wal vindt niet dat haar ministerie heeft gefaald. “Het is heel spijtig dat niet iedereen het noorderlicht heeft kunnen bewonderen, maar dit valt wat mij betreft buiten het domein van de overheid. Burgers zijn in principe zelf verantwoordelijk voor het kijken naar het noorderlicht. Ik zie het niet als mijn taak om burgers van tevoren hierover in te lichten”, aldus de minister.

Mevrouw te Gouwe noemt de reactie van de minister ‘volstrekt onvoldoende’: “Ik ben 72. Dit was voor mij misschien wel de laatste kans om het noorderlicht in Nederland te zien.  Nu is het te laat. Dat de minister dan zegt ‘ja maar dat is niet mijn pakkie-an’ vind ik te makkelijk. De overheid heeft een zorgplicht.”

Te Gouwe hoopt dat het kabinet met compensatie komt voor Nederlanders die het noorderlicht hebben gemist: “Geld kan de ervaring natuurlijk niet vervangen, maar een financiële tegemoetkoming zou voor mij persoonlijk toch iets van het leed kunnen verzachten.”

 
Deel dit artikel: