23 ℃

Van der Plas geeft startsein voor collecte nieuwe ministeries

Van der Plas geeft startsein voor collecte nieuwe ministeries
Foto: oliverdelahaye / Shutterstock.com

DEN HAAG - BBB-leider Caroline van der Plas heeft vanmorgen het startsein gegeven voor de landelijke collecte voor de drie nieuwe ministeries. Collectanten gaan in de komende week langs de deuren om burgers te vragen om een bijdrage.

Het nieuwe kabinet gaat drie nieuwe ministeries optuigen: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Klimaat en Groene Groei. De kosten worden geschat op vele tientallen miljoenen. Aanvankelijk had BBB-leider Caroline van der Plas nog geen idee over de financiering. “Ik ben zes maanden in onderhandeling geweest, ik heb me niet verdiept in cijfers, wat dat kost. Dat was ook niet mijn eerste prioriteit, eerlijk gezegd”, aldus Van der Plas bij Nieuwsuur. Inmiddels is duidelijk dat de drie nieuwe ministeries gewoon door het volk zullen worden betaald, door middel van een collecte aan de deur.

Van der Plas gaf vanmorgen het startsein voor de collecte. De coalitiepartijen zetten ruim vierhonderd collectanten in, die in de komende weken met een collectebus van deur tot deur gaan. “Natuurlijk konden we de mensen gewoon laten betalen via de eerstvolgende belastingaanslag, maar een collecte is sneller”, legt Van der Plas uit. “Kijk, linksom of rechtsom worden de nieuwe ministeries toch door de burger betaald, dus waarom niet op deze manier?”

Koopje

De sympathieke partijleidster verwacht een hoge opbrengst: “Als er iets is wat dit land nodig heeft, dan zijn het drie nieuwe ministeries. Burgers snappen dat maar al te goed. Daarom reken ik erop dat mensen gul zullen geven aan de collectant.”

Verschillende media schatten de kosten voor de drie nieuwe ministeries op enkele tientallen miljoenen per jaar en eenmalig honderd miljoen euro. “Dat is nog geen zes euro per Nederlander en u krijgt er een heleboel ambtenaren voor terug. Dus eigenlijk is het gewoon een koopje.”

 
Deel dit artikel: