21 ℃

Veel vals geld in omloop

Veiligheidsexperts waarschuwen voor valse euromunten. In de afgelopen weken zijn via diverse winkels grote hoeveelheden vals geld in omloop gebracht. De valse munten zijn op het eerste gezicht moeilijk van echt geld te onderscheiden.

euro-munten-geld-munt“Het gaat om munten van 1 euro, 2 euro en 50 cent. Met het blote oog zijn de verschillen moeilijk te zien”, zegt criminoloog Pim Jocherse. “De valse munten zien er nagenoeg hetzelfde uit, maar waar de echte munten zijn gemaakt van koper, nikkel en messing blijken de valse munten uit heel ander materiaal te bestaan.”

Begin november doken de valse munten voor het eerst op. Volgens Jocherse gaan de makers ervan zeer gehaaid te werk. “In winkels wordt geprobeerd de valse munten in kleine zakjes om te ruilen voor echt geld. Het lijkt een goede deal, totdat slachtoffers de munten thuis nader onderzoeken. In alle gevallen bleken de valse munten een kern van chocola te bevatten, die was omhuld met goedkoop aluminium.”

De valse euromunten zijn onder meer verspreid via de winkelketens HEMA en Jamin. Consumenten wordt aangeraden op hun hoede te zijn.

 
Deel dit artikel: