Vakbond: “Pilotenstaking Ryanair effectiever in de lucht”

Vakbond: “Pilotenstaking Ryanair effectiever in de lucht”
Foto: Marcin Krzyzak / Shutterstock.com

CHARLEROI - De staking van piloten van Ryanair heeft in de lucht meer effect dan op de grond. Dat zegt de Belgische Vakbond van Vliegend Personeel (BVVP). De vakbond adviseert de stakende piloten dan ook om hun acties te verplaatsen naar een hoogte van 10 kilometer.

Ryanair moest 88 vluchten van en naar de Belgische stad Charleroi annuleren vanwege een staking. De Belgische piloten van de Ierse budgetmaatschappij legden massaal het werk neer, omdat ze meer loon willen. Maar omdat de toestellen op dat moment al op de grond stonden, betwijfelt de vakbond of de actie wel nut heeft.

“Wij geloven meer in onaangekondigde werkonderbrekingen in de lucht”, zegt woordvoerder Michèl Hourtrois namens de vakbond. “Vooral direct na de start of vlak voor de landing. Juist dan zijn de piloten hard nodig. Als je dán gaat staken, laat je aan de directie zien dat het menens is.”

Volgens gezagvoerder Edwin van Stimburg-Lirum is een staking in de lucht echter niet zonder risico: “Een spontane staking in de lucht is al vaker geprobeerd. In 1995 legden de piloten van een Indiase Boeing 737 onverwacht het werk neer. Uiteindelijk werden hun eisen wel ingewilligd, maar toen was de brandstof al lang op. Niet alleen de maatschappij, maar ook de passagiers werden daar de dupe van.”

 
Deel dit artikel: