21 ℃

Vak van duiveluitdrijver dreigt uit te sterven

Foto: Lisa F. Young / Tom Sanderson / Shutterstock.com

Aan steeds meer mooie oude ambachten dreigt een einde te komen. Een daarvan is dat van duiveluitdrijver. Veel sektes in Nederland kampen nu al met een tekort, waardoor het gevaar bestaat dat ze zelfs de deur moeten sluiten. Doodzonde, vindt Arie de Geer, sekteleider van De Zuivere Tempel in Meppel.

De Geer vertelt: “In de bloeitijd van onze sekte hadden we soms wel drie duiveluitdrijvingen per dag. Iedereen wilde dat meemaken. Mensen kwamen uit alle hoeken van het land naar ons toe. Dat waren prachtige tijden. Toen kon je je als sekte nog een eigen duiveluitdrijver veroorloven. Dat zou nu veel te duur zijn. Tegenwoordig moeten we een beroep doen op een landelijke uitzendorganisatie. Als je er een nodig hebt, kom je op een wachtlijst.”

Theo Barchman van de Nederlandse Vereniging van Duiveluitdrijvers (NVDU) herkent dit verhaal. “Onze branchevereniging wordt inderdaad steeds kleiner”, zegt hij. “Het is de onbekendheid die ons parten speelt. Het wordt tijd dat ze die film The Excorcist weer eens van stal halen. Dat levert altijd wel weer aanmeldingen op van jonge mensen die dit mooie vak willen leren.”

 
Deel dit artikel: