Accijnzen flink omhoog

Vader Wesley (27): “Ik spaar nu alvast voor zijn peuken”

Vader Wesley (27): “Ik spaar nu alvast voor zijn peuken”
Foto: vchal / Shutterstock.com

LELYSTAD - Door accijnsverhogingen is roken voor de toekomstige generaties compleet onbetaalbaar geworden. Veel ouders leggen nu alvast wat geld opzij, zodat hun kinderen later toch genoeg geld hebben voor sigaretten of shag.

Vanaf deze maand zijn de accijnzen op tabak fors verhoogd. Een pakje sigaretten kost voortaan minimaal 11 euro, shag is bijna 50 procent duurder geworden. Zonder hulp van de ouders is dat voor beginnende rokers niet meer op te hoesten.

Veel ouders nemen nu alvast maatregelen om te voorkomen dat hun kinderen later te weinig geld hebben om te gaan roken. Wesley Bakhof (27) uit Lelystad spaart nu al voor zijn zoontje Damiano. “Hij is nog maar vijf maanden, maar ik wil hem later graag de kans geven om te gaan roken”, legt Wesley uit. “Elke maand gaat er een bedrag naar een speciale spaarrekening. Daarvan kan hij alvast een tijdje roken, totdat hij zelf genoeg geld verdient. Ik heb al vijfduizend euro gespaard. Hij kan dus meteen sigaretten gaan kopen als hij twaalf wordt.”

 
Deel dit artikel: