23 ℃

Vader van Roos (5) verbiedt Sinterklaasjournaal

Vader van Roos (5) verbiedt Sinterklaasjournaal
Foto: Fizkes / Shutterstock.com

“Pappa wil alleen zwarte Pietjes zien. Als hij roetveegpietjes ziet, wordt hij heel erg boos”, zegt Roos beteuterd. Voor de veiligheid wordt er bij Roos thuis niet gekeken naar het Sinterklaasjournaal. Het risico dat haar vader door het lint gaat is te groot.

Roos’ vader strijdt fanatiek voor het behoud van Zwarte Piet. Vorig jaar, tijdens de intocht, ging het al fout. “Eerst was het best leuk, maar toen zag pappa een roetveegpiet”, fluistert Roos. “Toen werd pappa heel erg boos. ‘Zwarte Piet is en blijft zwart’, schreeuwde pappa. En toen ging pappa vechten.”

Naar Roos’ favoriete televisieprogramma, het Sinterklaasjournaal, mag ze niet meer kijken. “Pappa zegt dat ze roetveegpieten laten zien. En dat mag niet van pappa. Ze maken onze traditie kapot, zegt pappa.”

Roos kijkt uit naar 5 december . Ze hoopt dat pappa dit jaar wel bij het sinterklaasfeest aanwezig kan zijn. “Vorig jaar moest pappa naar het politiebureau, want hij had ruzie gemaakt met een meneer die tegen Zwarte Piet was”, vertelt ze. “Pappa sloeg héél hard. Die meneer had toen een gebroken neus. ‘Het is een kinderfeest’, zei pappa.”

 
Deel dit artikel: