19 ℃

Vader Jacob (86) overleden

Foto: Sylvie Bouchard / Shutterstock.com

In zijn woonplaats Ede is vannacht Jacobus Wilhelmus Maria Houtman, beter bekend als Vader Jacob, overleden. Houtman was al geruime tijd ziek.

Jacob Houtman werd geboren op 7 april 1933 te Urk als zoon van een priester en de nicht van de priester. Houtman volgde samen met zijn 12 broers en zussen een kerkelijke opleiding. Een goede leerling was hij niet; Jacob hoorde de klokken niet en versliep zich daardoor bijna dagelijks. Hij moest dan door zijn medestudenten worden gewekt.

Houtman trouwde in in 1951 met de toen 12-jarige Gertruida Suyker. Samen kregen ze maar liefst negentien kinderen, hetgeen Jacob enige roem en zijn bekende bijnaam opleverde. Het op hem gebaseerde liedje werd een bescheiden hit.

Op 75-jarige leeftijd werd Vader Jacob gediagnosticeerd met dementie, waarna hij zijn dagen grotendeels in bed doorbracht. Sinds 2016 lag hij in coma.

Komende zaterdag zal Vader Jacob worden herdacht met een mis in de Bethelkerk. Er wordt een dankwoord gesproken door dominee Berend Bot en Annemaria Koekoek.

 
Deel dit artikel: