18 ℃

TEST: Coronavaccin van Pfizer, of toch gewoon het huismerk?

Foto: Acelya Aksunkur / New Africa / Shutterstock.com

Met een flinke mediacampagne lanceerde Pfizer deze week hun nieuwe coronavaccin. Het vaccin zou voor maar liefst 90 procent effectief zijn. Is het echt zo goed? Wij vergeleken het Pfizer-vaccin met het gewone huismerkvaccin.

Wat meteen opvalt is de verpakking. Pfizer levert het vaccin in een mooi flesje. Dat ziet er inderdaad leuk uit, maar de luxe verpakking maakt het vaccin wel meteen een stuk duurder. Het huismerkvaccin komt in een gewone blisterverpakking. Saai, maar dat doet natuurlijk niets af aan de werking.

Het Pfizer-vaccin is makkelijk te injecteren, zoals je van een merkvaccin mag verwachten. De spuit ligt lekker in de hand en drupt niet na. Bij het vaccin van het huismerk wordt helemaal geen spuit meegeleverd, die moet je er los bijkopen.

Dan het vaccin zelf. Beide vaccins doen wat de fabrikant belooft. We kregen inderdaad geen corona. Van het vaccin van Pfizer kregen we een beetje hoofdpijn, maar verder hadden we geen last van bijwerkingen. Van het huismerkvaccin waren we heel wat beroerder. Misselijkheid, overgeven, een van de proefpersonen werd zelfs autistisch. Het hoort er blijkbaar bij. Maar ja, wat wil je voor die prijs?

Conclusie: Het vaccin van het huismerk is een prima vaccin in zijn prijsklasse. Het doet wat het moet doen. Niets meer en niets minder. Wil je liever wat meer luxe, dan kies je voor het vaccin van Pfizer. Daarmee injecteer je een topvaccin waarmee je misschien nog jarenlang blijft leven.

 
Deel dit artikel: