15 ℃

“Uw lichaam is in principe van de overheid”

Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Deze week zijn de eerste Nederlanders die geen keuze hebben gemaakt door de overheid aangewezen als orgaandonor. De nieuwe donorwet houdt in dat iedereen automatisch orgaandonor is, behalve wie bezwaar maakt. “Uw lichaam is in principe van de overheid. U hebt het slechts te leen”, zegt hartchirurg Bert Knuistjes.

Voorheen mochten burgers alleen zelf aangeven of ze hun organen na de dood beschikbaar willen stellen voor orgaandonatie. Nu is dat anders. Als u geen keuze maakt, bepaalt de overheid wat er met uw lichaam gebeurt. Artsen mogen uw lichaam na uw dood in principe helemaal leegtrekken. Tenzij u bezwaar maakt, maar dat kan niet want u bent dood.

Dokter Knuistjes is blij met de nieuwe donorwet. “Voorheen was het best een probleem om voldoende organen te vinden. Mensen deden daar soms moeilijk over. Ze dachten dat ze zelf de baas waren over hun lichaam. Dat is natuurlijk absurd. Burgers zijn van de overheid, inclusief hun organen.”

Nu de wet bepaalt dat ook uw lichaam in beginsel van de overheid is, ziet Knuistjes nog meer mogelijkheden: “Burgers mochten tot nu toe tijdens hun leven gratis gebruikmaken van hun organen. Eigenlijk is dat raar. Het lichaam is nu immers van de overheid. Het zou niet meer dan normaal zijn als burgers daarvoor huur gaan betalen.”

 
Deel dit artikel: