Uw kat wacht geduldig op de dood

Foto: Liveostockimages / Shutterstock.com

Miljoenen Nederlandse huiskatten zijn hun saaie leven spuugzat. Uit verveling slapen ze soms wel twaalf uur per dag. Ze zien de dood als een verlossing. Dat concludeert dierenarts Thijs Snibbert na onderzoek.

“We wisten al dat katten een tamelijk saai bestaan hebben, maar toch zijn we geschrokken van dit onderzoek”, zegt Snibbert. “Sommige katten zitten hun hele leven opgesloten in een rijtjeshuis of, erger nog, in een appartement. Ze kunnen nauwelijks natuurlijk gedrag vertonen en worden daardoor depressief. Een huiskat denkt eigenlijk maar één ding: mag ik al dood? Maar ja, als je dat hardop zegt wordt het baasje boos. Die denkt alleen maar aan zichzelf.”

“Als katten zelf uit het leven konden stappen, dan zouden ze dat doen”, vervolgt de dierenarts. “Af en toe loopt er eentje van ellende onder een auto, maar voor de meeste katten zit er niets anders op dan geduldig wachten op de dood.”

Het leven van een huiskat is volgens Snibbert slechts een aaneenschakeling van teleurstellingen. “Soms wordt een kat door de eigenaar geaaid. Aaien is in de kattenwereld het voorspel van een vrijpartij. Maar verder dan aaien gaat het baasje niet. De kat druipt uiteindelijk teleurgesteld af. Dan denk ik: joh, vinger dat arme beest even.”

 
Deel dit artikel: