“Voor geborenen waren er al genoeg beschermingsmiddelen, maar voor ongeboren baby’s nog niet. En je wilt als moeder toch dat je kind zonder risico geboren kan worden”, zegt gynaecoloog dr. Barbara Kleistermann.
Dr. Kleistermann ontwikkelde samen met de Universiteit van Meppel een mondkapje voor ongeboren baby’s. “In de baarmoeder krijgt het kind zuurstof via de navelstreng. Maar zodra het kind geboren is, gaat het zelfstandig ademen. Uiteraard moet dat wel veilig gebeuren”, legt de arts uit.
Het foetusmondkapje kan vanaf de zesde maand in de zwangerschap worden aangebracht: “De oortjes hebben zich dan voldoende ontwikkeld om het mondkapje te kunnen bevestigen. Het aanbrengen zelf gebeurt met een eenvoudige gynaecologische ingreep.”
Gemma Drijp (28) is een van de eerste vrouwen die het foetusmondkapje liet inbrengen: “Over twee maanden ben ik uitgerekend en ik wil dat mijn kindje veilig geboren wordt. Mijn man wil bij de bevalling aanwezig zijn, dat maakt het risico nog groter. Ik moet er niet aan denken dat mijn kindje al direct bij de eerste ademteug besmet raakt.”
Dr. Kleistermann controleert of het foetusmondkapje goed is geplaatst: “Het neusje en het mondje moeten helemaal bedekt zijn.”
Dr. Kleistermann experimenteert inmiddels met een tweede behandeling die de geboorte nog veiliger moet maken: “We hebben een vaginale dispenser ontwikkeld, waarmee de foetus in de baarmoeder al even de handjes kan ontsmetten.”