24 ℃

Unieke pootafdrukken gevonden op strand

Een wandelaar heeft op het strand van de Spaanse badplaats Torremolinos perfect geconserveerde pootafdrukken gevonden. Volgens experts zijn ze afkomstig van een verre nazaat van de voorouders die circa 30.000 jaar geleden op aarde rondliepen.

pootafdruk-homo-sapiensInmiddels zijn de pootafdrukken vastgelegd in gips. Archeologen en paleontologen gaan de afdrukken de komende tijd verder analyseren. Enrico Mujal, paleontoloog aan de universiteit van Barcelona, is nauw betrokken bij het onderzoek. Tegen Spaanse media heeft hij verklaard dat het om een “exceptioneel goed bewaarde” vondst gaat. “Van de afdrukken kan zelfs de schoenmaat worden afgeleid”, aldus Mujal.

De pootafdrukken zijn zeer waarschijnlijk van een zogenoemde homo sapiens: een zoogdier dat een beetje lijkt op een krokodil, maar veel langere poten, een minder krachtige bek en geen schubben heeft. Het wezen komt, voor zover nu bekend, niet alleen in Spanje maar ook in andere delen van de wereld voor. Een paar jaar geleden zijn soortgelijke pootafdrukken gevonden in de buurt van Egmond aan Zee, maar die waren behoorlijk vaag. De huidige, gedetailleerde vondst wordt daarom door wetenschappers bestempeld als “een unicum”.

 
Deel dit artikel: