Een rondje door de gangen van het ziekenhuis biedt een trieste aanblik. Bijna 80 procent van de bedden in UMC Meppel staat leeg. In het laboratorium wordt koortsachtig gewerkt aan een oplossing.
Het UMC Meppel kampt al jaren met een patiëntentekort. Patiënten gaan liever naar het nabijgelegen Isala Ziekenhuis in Zwolle. Hierdoor dreigen vierhonderd artsen en verpleegkundigen in Meppel hun baan te verliezen. Met de ontwikkeling van een nieuw virus hoopt het ziekenhuis het tij te keren.
Het virus wordt ontwikkeld door een team van specialisten onder leiding van Dr. Karel Clauberg. “Het begint met hoge koorts, daarna vallen je vitale organen één voor één uit”, legt Clauberg uit. “We hebben het virus inmiddels getest op dieren. Daardoor weten we dat het letterlijk zo besmettelijk als de tering is. Als het virus zich verspreidt zoals we hopen, dan liggen de bedden hier in no-time weer vol.”
Is het niet onethisch om een virus te verspreiden om het ziekenhuis van de ondergang te redden? “Dat zou je kunnen zeggen”, geeft Clauberg toe. “Maar het is natuurlijk ook niet leuk als onze mensen hun baan kwijtraken. Bovendien, we hebben het niet zelf verzonnen. In China wordt deze techniek al langer ingezet om de leegstand te bestrijden. Daar worden zelfs ziekenhuizen bijgebouwd.”