19 ℃

Uitvinder van de avocado nog altijd trots op succes

Foto: Ranta Images / ESB Professional / Shutterstock.com

Nederlanders eten meer avocado’s dan ooit. Vorig jaar importeerde ons land maar liefst 415 miljoen kilo avocado. Niet slecht voor een product dat slechts dertig jaar geleden door Jose Gomorra werd uitgevonden.

“In 1990, toen de avocado nog niet bestond, aten mensen lekkere vruchten zoals sinaasappels en aardbeien”, blikt Gomorra terug. “Men at vooral vruchten die zacht en zoet zijn. Ik dacht toen: wat als er een vrucht zou bestaan die altijd net te hard is en nergens naar smaakt?”

In zijn laboratorium ging Gomorra aan het werk. Hij creëerde een keihard, organisch ding met een houten bal in het midden. Een vrucht die in de verste verte niet op voedsel lijkt.

De sympathieke Mexicaan had nooit verwacht dat zijn avocado een succes zou worden: “Dat succes is eigenlijk helemaal te danken aan veganistische yogakutten die een avocado als voedsel zijn gaan zien. Af en toe moet ik daar nog om lachen. Natuurlijk waren avocado’s nooit bedoeld om op te eten, anders had ik er wel een smaakje aan gegeven.”

 
Deel dit artikel: