14 ℃

Uitvaartondernemers bezorgd om wegvallende oversterfte

Uitvaartondernemers bezorgd om wegvallende oversterfte
Foto: Robert Hoetink / Minerva Studio / Shutterstock.com

Bedrijven in de uitvaartsector maken zich zorgen over de toekomst, nu er in ons land geen sprake meer is van oversterfte. Uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden dreigt met zijn bedrijf in de problemen te komen als het aantal sterfgevallen blijft dalen.

In 2022 en begin dit jaar overleden nog meer mensen dan normaal, maar eind januari was de oversterfte verdwenen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een flinke tegenvaller voor uitvaartondernemers die afhankelijk zijn van de aanvoer van genoeg overledenen. “In de afgelopen maanden hebben we juist geïnvesteerd in meer personeel en een nieuw crematorium. Maar wie garandeert mij dat er straks nog voldoende doden zijn om alle ovens te vullen?”, vraagt Wijngaarden zich af.

Wijngaarden noemt de dalende trend zeer zorgwekkend: “Het dalende sterftecijfer wordt gepresenteerd alsof het goed nieuws is, maar daarbij gaat men volledig voorbij aan de belangen van de uitvaartbranche. Ook wij hebben gewoon een bedrijf te runnen, met personeelsleden die ervan moeten leven.”

“De overheid lijkt de ernst van de situatie niet te begrijpen”, zucht Wijngaarden. “Want terwijl het sterftecijfer terugloopt, gaat er nog steeds subsidie naar antirookcampagnes en alcoholpreventie. Dan denk ik: verdorie, hoe kán dit?”

 
Deel dit artikel: