12 ℃

Uitvaartclown Paul: “Het moet wel een feestje zijn”

Uitvaartclown Paul: “Het moet wel een feestje zijn”
Foto: NKM999 / Alexander Raths / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Paul Krabbenveld (42) is uitvaartclown. Met grappen en grollen probeert hij het verdriet bij uitvaarten te verzachten. “Vaak is het moeilijk om nabestaanden aan het lachen te krijgen, maar soms lukt het.”

Paul bezoekt jaarlijks zo’n honderd uitvaarten. Soms op bestelling, maar meestal ongevraagd. “Het is ontstaan uit een stukje naastenliefde. Ik wil mensen opvrolijken, juist wanneer ze diep bedroefd zijn”, vertelt hij.

“’s Morgens kijk ik eerst naar de rouwadvertenties, om te zien waar ik die dag naartoe kan”, zegt Paul. “Dan ga ik naar het crematorium of de begraafplaats. Die blik op de gezichten van de nabestaanden als ik de aula binnenkom, daar doe je het voor.”

“Mensen reageren heel verschillend”, vertelt Paul over zijn werk. “Bij de uitvaart van een bejaarde krijg ik de boel meestal wel aan het lachen. Het is niet zo erg als een bejaarde doodgaat. Maar het is anders als de overledene jong gestorven is. Dan moet ik echt alles uit de kast halen.”

“Ja, er zijn ook mensen die mijn komst niet op prijs stellen. Soms word ik zelfs weggestuurd. Onbegrijpelijk vind ik dat. Je betaalt een hoop geld voor zo’n uitvaart. Dan moet het wel een feestje zijn, toch?”

 
Deel dit artikel: