15 ℃

Uitslag Statenverkiezingen 2023 vroegtijdig gelekt

Foto: YT CC

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 is al uitgelekt. RTL Nieuws wist de hand te leggen op het volledige uitslagenrapport. Hoewel het lekken van vertrouwelijke overheidsdocumenten aan de orde van de dag is, heeft de lek op het Binnenhof de nodige reuring veroorzaakt. Kamerleden hebben verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren om uitleg gevraagd.

Hoogleraar Staatsrecht Bert van den Broek noemt het lekken van de verkiezingsuitslag zorgelijk: “De uitslagen van toekomstige verkiezingen vallen onder het zwaarste staatsgeheim. Gelukkig gaat het slechts om de Provinciale Statenverkiezingen, maar stel dat de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2025 was uitgelekt, dan had dat het huidige formatieproces ernstig kunnen verstoren.”

Uit de uitslag blijkt dat Forum voor Democratie het gros van zijn zetelwinst van de vorige verkiezingen gaat verliezen. De partij van Thierry Baudet houdt een schamele 2 zetels over. Nieuwkomer Democratisch Front Nederland, een partij die in het najaar van 2022 wordt opgericht, is de grote winnaar van de verkiezingen. De partij van de nu nog
onbekende Jan Veendaal (41) krijgt een indrukwekkende 5 zetels.

 
Deel dit artikel: