23 ℃

Uitkomst wetenschappelijk onderzoek voortaan democratisch bepaald

Uitkomst wetenschappelijk onderzoek voortaan democratisch bepaald
Foto: Elena Graham / Shutterstock.com

UTRECHT - Wetenschappers gaan voortaan vooraf aan de bevolking vragen wat de uitkomst van hun onderzoek moet zijn. Gehoopt wordt dat wetenschappers dan minder vaak worden bedreigd.

Vandaag werd bekend dat 59 Nederlandse wetenschappers moesten worden beveiligd. Ze werden bedreigd nadat ze hun onderzoeksresultaten hadden gedeeld. “Het komt helaas nog regelmatig voor dat onderzoeksresultaten niet precies aansluiten bij de wensen van een deel van de bevolking. Dat moet echt anders”, zegt hoogleraar Fred Krueger onder druk.

Krueger onderzocht twee jaar lang waarom wetenschappers zoals hij worden bedreigd. “Bedreigingen komen meestal voor naar aanleiding van klimaat- of vaccingerelateerde onderzoeken”, weet Krueger. “Meestal ligt de oorzaak bij de gebruikte onderzoeksmethode. De onderzoeksresultaten komen objectief en empirisch tot stand en dan bestaat het risico dat ze niet geheel aansluiten bij de wensen van een bepaalde bevolkingsgroep. Dat kan zeer heftige emoties oproepen.”

Krueger pleit voor de democratisering van de wetenschap, waarbij burgers vooraf mogen aangeven wat de uitkomst van een onderzoek moet zijn: “Door goed naar de bevolking te luisteren, voorkom je dat er feiten worden aangetoond die niet naar wens zijn.”

 
Deel dit artikel: