22 ℃

UEFA: “Vooralsnog onvoldoende aanleiding om Nederland te diskwalificeren”

UEFA: “Vooralsnog onvoldoende aanleiding om Nederland te diskwalificeren”
Foto: YT CC

HAMBURG - Opluchting bij bondscoach Ronald Koeman en zijn team. Voetbalbond UEFA ziet vooralsnog onvoldoende aanleiding om Nederland te diskwalificeren bij het EK voetbal in Duitsland. Ondanks dat de eerste wedstrijd nog moet plaatsvinden, wordt er al wel eufemistisch gesproken over “een reeks opvallende incidenten” rondom het Nederlands Elftal.

De UEFA heeft de eerste tekenen van een mogelijke diskwalificatie van Nederland al herkend. Op sociale media zijn ongepaste opmerkingen van Nederlandse supporters gevonden richting supportersgroepen van andere landen. Zo schrijft OrangeArmy1988 op X: “Hey @PolandFootball, it is not the injury of Lewadowsky that you are going to be crushed. You are all just a bunch of pussies.” Volgens de officiële richtlijnen is dit voldoende voor uitsluiting, maar de UEFA heeft besloten om Oranje nog een kans te geven.

“Het zou ook wel wat vroeg zijn voor diskwalificatie”, aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in een persconferentie. “Het is gebruikelijk om dit soort acties pas na de poolfase of – liever nog – na de halve finale te doen. De aanleiding komt er wel. Nederlanders gaan altijd over de schreef. Drie rode kaarten of acht gele, een onsportieve opmerking van een speler of spreekkoren vanuit de Nederlandse supporters. We komen er wel.”

Drastische maatregelen

De UEFA-voorzitter benadrukte dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. “We sluiten niets uit. Het is natuurlijk niet voor het eerst dat Nederlandse deelnemers zich bij Europese competities misdragen”, zei de woordvoerder betekenisvol. “Als het Nederlands Elftal of de supporters daarvoor aanleiding geven, zijn we misschien gedwongen om drastische maatregelen te nemen. De veiligheid van de spelers van andere landen, maar ook die van hun supporters en onze medewerkers, staat voorop. Laten we hopen dat het niet nodig hoeft te zijn.”

Oproep vanuit KNVB: “Val niet te veel op”

Vanuit de KNVB worden supporters opgeroepen om geen aandacht te trekken: “We hebben er al eentje op het veld lopen met een belachelijk wit zweetbandje, maar laten we het daar nu gewoon bij houden. Ik snap dat het supporterslegioen gepassioneerd is, maar hou het netjes. Ga nou alsjeblieft geen complete kaaswielen het stadion in smokkelen. Geen opblaasbare molens met complete tulpenvelden op je hoofd zetten. Laten we proberen om zo min mogelijk op te vallen. De kleur oranje hoort daar dus niet bij.”

 
Deel dit artikel: