Tweepersoons bed… hype of blijvertje?

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Gezellig is het misschien wel, maar voor de kwaliteit van de slaap moet je het niet doen: slapen in een tweepersoonsbed. Dat concluderen deskundigen na jarenlang onderzoek.

Je gaat samenwonen of je trouwt: er wordt een tweepersoonsbed gekocht. Sommige stellen schaffen zelfs al eerder zo’n groot bed aan. En er zijn maar weinig stellen die bewust gescheiden slapen. Maar wie alleen slaapt, slaapt wel beter. Dat blijkt uit nieuw onderzoek wat deze maand is gepubliceerd.

De conclusie van het onderzoek is opzienbarend. Na één à anderhalf jaar nam de kwaliteit van de nachtrust bij de samenslapende stellen af. Bij de personen die alleen sliepen bleef de nachtrust goed.

Psycholoog Frans Heijligh reageert op dit onderzoek: “Vermoedelijk is het toch iets onbewusts. Men wil elkaar niet storen en men voelt zich daardoor toch iets minder vrij. Bijvoorbeeld als er een windje dwarszit. Dan houdt je je toch onbewust een beetje in.”

Angst speelt volgens Heijligh ook een rol. “Samen slapen vraagt een enorm vertrouwen. Je weet nooit wat je partner ’s nachts gaat doen. De keuken is vlakbij en daar liggen messen.”

 
Deel dit artikel: