18 ℃

Trouwen met je huisdier binnenkort mogelijk

Nederland wil het eerste land worden waar het mogelijk is om te trouwen met een huisdier. Mensen kunnen op dit moment nog geen huwelijk aangaan met een dier, terwijl het homohuwelijk wél is toegestaan. Aan die ongelijkheid komt binnenkort een einde.

Foto: Pro Wedding Studio / Shutterstock.com

Miljoenen Nederlanders hebben een jarenlange relatie met een (huis)dier, maar voor een eventueel huwelijk is wettelijk niets geregeld. Wie wil trouwen, moet dat doen met iemand van dezelfde soort. Het Nederlands Zoöfilisch Instituut (NZI) spreekt van betutteling. “Vrije partnerkeuze is een recht van mens én dier. Mensen moeten kunnen trouwen met wie ze willen, ongeacht het aantal poten”, stelt woordvoerder Stefanie Verhaaren.

Als het aan het NZI ligt, wordt trouwen met een dier binnenkort mogelijk. Het instituut heeft de kwestie op de agenda gezet van verschillende politieke partijen, maar tot nu toe wordt het voorstel alleen gesteund door de SGP.

Rosanne Pleegers (24) en haar reu Chico (3) willen dolgraag in het huwelijk treden, maar de gemeente weigert tot nu toe alle medewerking. “Wij hebben al drie jaar een stabiele relatie. Het feit dat hij een chihuahua is, doet daar niets aan af”, zegt ze. “Trouwen voelt als een logische stap in onze relatie. We hebben wel al een samenlevingscontract, maar een huwelijk voelt toch anders. Ik wil officieel zijn teef zijn.”

 
Deel dit artikel: