13 ℃

Trekvogels blijven vanwege coronavirus langer in Nederland

Foto: Dennis Molenaar / Shutterstock.com

De natuur is door het coronavirus danig in de war. De grutto, koekoek en andere trekvogels hadden hun reis naar het zuiden al lang moeten beginnen, maar ze zijn nog steeds hier.

“Trekvogels broeden in Noord-Europa en vliegen half augustus naar Afrika om daar te overwinteren. Toch zien we dat veel vogels nog steeds niet vertrokken zijn”, zegt bioloog Alphons Droog.

Volgens de bioloog worstelen de vogels met de vliegroute: “Zwaluwen bijvoorbeeld. Die trekken normaal over Zuid-Frankrijk, Spanje en dan via Marokko naar Namibië. Maar die gebieden zijn nu knetteroranje. Ze moeten ineens andere route uitvogelen en dat zijn ze niet gewend.”

“Een andere vogel die door de coronacrisis in de problemen dreigt te komen is de kraanvogel. Normaal overwintert de kraanvogel in Spanje, maar of dat nu zo verstandig is? Zo’n beest is natuurlijk ook niet achterlijk. Daarnaast vliegen dit soort vogels graag met z’n allen in een V-vorm naar het zuiden. Dat maakt het risico nog groter. Er zijn altijd vogels bij die niet voldoende afstand houden.”

 
Deel dit artikel: