18 ℃

Treinreizigers voortaan gerangschikt op opleidingsniveau

Er is een nieuw plan bedacht om de drukte in treinen te verminderen. Door reizigers te rangschikken op opleidingsniveau, wordt de capaciteit van de coupés beter benut. Bovendien wordt de treinreis voor hogeropgeleiden veel aangenamer.

trein-nederlandse-spoorwegen-coupeTreinen kampen er al jaren mee tijdens spitsuren: overvolle 2e klas-coupés, terwijl de 1e klas zo goed als leeg is. Toch mogen gewone reizigers niet zomaar in de 1e klas gaan zitten, als zij daar niet speciaal voor betaald hebben. Gevolg is dat veel reizigers in topdrukte moeten staan.

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen overwegen een voorstel van de reizigersvereniging Treinleven, waarbij de trein wordt onderverdeeld in coupés voor hogeropgeleiden en coupés voor lageropgeleiden. “Ten eerste verdelen we zo het aantal reizigers veel beter over het aantal zitplaatsen”, licht Alex ter Veen van de reizigersvereniging toe.  “Verder wil een hoogopgeleide tijdens zijn reis niet constant de oppervlakkige en stompzinnige gesprekken van lageropgeleiden aanhoren. Dat gaat toch ten koste van een stukje reisgenot.”

Volgens Ter Veen zorgt het plan voor een eerlijke verdeling. “Aangezien de meeste Nederlanders een laag IQ hebben, blijven de voormalige 2e klas-coupés voor de lageropgeleiden. De 1e klas-coupés moeten voorlopig worden toegewezen aan de hogeropgeleiden, omdat zowel het aantal zitplaatsen als het aantal hogeropgeleiden lager ligt.”

 
Deel dit artikel: