16 ℃

Traditionele Rokjesdag onder druk: “Niet meer van deze tijd”

Traditionele Rokjesdag onder druk: “Niet meer van deze tijd”
Foto: Oleksandr Berezko / Shutterstock.com

Vanwege de zomerse temperaturen werd dit weekend overal in Nederland Rokjesdag gevierd, het jaarlijkse evenement waarbij vrouwen na de winter voor het eerst weer worden geacht een rokje te dragen. Rokjesdag is in ons land al eeuwen een traditie, maar er klinkt steeds meer kritiek op deze jaarlijkse feestdag.

Feministe Karen Droogbak noemt Rokjesdag ‘niet meer van deze tijd’. “Op Rokjesdag worden vrouwen onder druk gezet om hun benen te laten zien. Het is niets meer dan een manier om vrouwen te objectiveren en te seksualiseren”, aldus Droogbak. “Het is tijd om af te stappen van deze archaïsche traditie en vrouwen zelf te laten kiezen wat ze willen dragen, ongeacht het weer.”

Die kritiek leidt vervolgens weer tot grote verontwaardiging bij mannen, die zich afvragen waarom hun favoriete dag van het jaar in gevaar komt. “Wéér een traditie die kapot wordt gemaakt”, zegt een verontwaardigde 58-jarige Harry de Smudt uit Schiedam. “Rokjesdag is voor mannen een van de hoogtepunten van het jaar. Het is dé beloning voor mannen die de grillen van de winter hebben overleefd en nog steeds genoeg testosteron over hebben. Duizenden mannen kijken in het voorjaar graag naar ontblote vrouwenbenen om daarna thuis heerlijk de hand aan zichzelf te slaan. Waar kunnen zij straks nog terecht?”

 
Deel dit artikel: