Tour de France neemt drastisch besluit: “Volgend jaar begint de ronde al in juli”

Foto: William Perugini / Shutterstock.com

Terwijl de Tour de France van 2020 nog maar net van start is gegaan, heeft de organisatie van de grootste wielerronde al een ingrijpende beslissing genomen voor de editie van 2021. De ronde zal niet langer worden georganiseerd in september, maar in juli. Wielerpuriteinen zijn al een online petitie begonnen om deze ongekende aanpassing in de wieleragenda tegen te gaan.

Grote vraag is natuurlijk: waarom neemt de tourdirectie deze beslissing? Ook voor oud-wielrenner Gerrie Lubberraas is het een groot raadsel. “De Tour wordt al zo lang ik me kan herinneren in september gehouden. Nog nooit heb ik daar enige wanklank over gehoord en nu komen ze hiermee. Laten we hopen dat de Franse president Macron hier eigenhandig een stokje voor gaat steken. De tour in juli is als schansspringen in augustus.”

Ook de renners zelf zijn onaangenaam verrast. Zo twittert de oer-Nederlandse wielerprof Dumaison: “Levensgevaarlijke etappes, waar renners kans hebben op fikse verwondingen door zware valpartijen, zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar dat valt in het niet bij het om zeep helpen van een ware traditie. Als deze aanpassing inderdaad wordt doorgevoerd, zijn wij als renners nergens meer zeker van. Is er dan niets meer heilig?”

 
Deel dit artikel: