14 ℃

Topman Boeing: “Vliegen moet weer spannend worden”

Topman Boeing: “Vliegen moet weer spannend worden”
Foto: Andreas Zeitler / Shutterstock.com

SEATTLE - Een avontuur waarvan je van tevoren niet zeker weet hoe het afloopt. Als het aan Boeing-topman David Calhoun ligt, wordt vliegen weer net zo spannend als vroeger.

“Vijftig of zestig jaar geleden was vliegen nog een echte belevenis”, mijmert Calhoun. “Je stapte met knikkende knieën aan boord en je vroeg je af hoe zo’n gigantische machine kon vliegen. De verwondering als het toestel werkelijk loskwam van de grond, dat was iets magisch. En dan de opluchting als je weer veilig was geland. Bij Boeing willen we weer terug naar dat gevoel van toen.”

Toch is dat nog niet zo eenvoudig, legt de CEO van Boeing uit: “Vliegen moet weer spannend worden, maar passagiers moeten nog wel een redelijke kans hebben om de vlucht te overleven. Er mag wel een deur losraken, maar geen vleugel. De motorkap mag eraf waaien, maar niet de hele motor. Zo zijn we continu bezig met de balans tussen spanning en gevaar.”

Passagiers van de Boeing 737 MAX en de Boeing 787 hebben al veel spannende momenten beleefd, maar ook voor mensen in de andere vliegtuigtypes heeft Boeing nog verrassingen in petto. “Wie in een van onze vliegtuigen stapt, komt altijd met een spannend verhaal thuis”, lacht Calhoun. “Voor volgende week hebben we weer een spannende luchtvaartbelevenis gepland. Ik mag er nog niet te veel over zeggen, maar het heeft iets te maken met de zuurstof in de cabine.”

 
Deel dit artikel: