16 ℃

Tonny (43) blijft zich ondanks de hoge energieprijs inzetten voor een warmere aarde

Tonny (43) blijft zich ondanks de hoge energieprijs inzetten voor een warmere aarde
Foto: Jonathan Weiss / Gelpi / Shutterstock.com

“Een held? Nee, zo voel ik mezelf niet. Ik doe gewoon wat ik kan”, zegt de 43-jarige Tonny Holkeburg uit het Brabantse Boxtel. Samen met zijn grote auto blijft hij zich inzetten voor een warmere aarde, ondanks de hoge inflatie en dure brandstof.

Waar veel Nederlanders hun brandstof slurpende auto al hebben ingeruild voor een zuiniger exemplaar, blijft Tonny trouw aan zijn blauwe Ford F-150. “Ik roep al jaren dat we de aarde warmer moeten maken. Nu energie zo duur is en de verwarming onbetaalbaar wordt, zien anderen dat gelukkig ook”, zegt hij.

“Ik snap heus wel dat niet iedereen zo’n grote auto kan betalen, maar het is wel de snelste manier om ons klimaat op te warmen. Het gaat om een stukje solidariteit. Laten we samen de aarde een graadje warmer maken, zodat armere mensen minder gas hoeven te gebruiken voor de verwarming. En dat is ook weer goed voor het milieu.”

Zo’n enorme auto is bepaald geen goedkope hobby. De SUV kost Tonny maandelijks handenvol geld aan wegenbelasting en brandstof, maar daar ligt de sympathieke Brabander niet wakker van: “Zo’n auto rijd je natuurlijk niet voor de lol, of om stoer te doen. Ik heb heel bewust voor deze auto gekozen, omdat ik de aarde wil voorverwarmen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Nee, ik vind mezelf geen held, al ben ik het natuurlijk wel een beetje. Noem me liever een idealist.”

 
Deel dit artikel: