17 ℃

Tomatensoep tegen schilderij gegooid: Waar komt die soephaat vandaan?

Tomatensoep tegen schilderij gegooid: Waar komt die soephaat vandaan?
Foto: YT CC / Just Stop Oil

Twee actievoerders gooiden vrijdagmiddag tomatensoep tegen een schilderij van Vincent Van Gogh. Volgens meerdere soep-experts is de haat tegen soep de laatste jaren enorm toegenomen.

Umberto Nox is al 36 jaar afgestuurd sorbitionist (soepwetenschapper), maar heeft in al die jaren niet meegemaakt dat soep zo’n diepe en breedgedragen haat losmaakt: “Soep heeft natuurlijk van oudsher een elitair imago. Dat heeft altijd gezorgd voor een zekere weerzin, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat de haat tegen soep zo diep zit dat het tegen een of ander oud schilderijtje wordt gesmeten.”

Sorbitionist Sander Truik vermoedt dat de coronacrisis debet is aan de toegenomen aversie tegen soep: “Je ziet steeds meer agressie in onze samenleving en dan is het logisch dat een verfijnd en superieur product als soep ook onder een vergrootglas komt te liggen. En vooral tomatensoep maakt veel emoties los bij allerlei activistische types. Met als trieste gevolg dat een heerlijk blikje soep wordt verspild in een nietszeggend museum tegen een inferieur knutselwerkje. Echt enorm zonde van al die smakelijke ingrediënten als varkenscallogeen, gemodificeerd maiszetmeel, verdikkingsmiddel en oligofructose.”

 
Deel dit artikel: