21 ℃

Toekomstige criminelen krijgen zwart balkje

Foto’s van kinderen die later het slechte pad op gaan moeten standaard worden voorzien van een zwart balkje. Op die manier wordt de privacy van toekomstige criminelen beter beschermd. Dat zegt strafrechtadvocaat mr. Dirk Priggelaar.

Foto: Maria Sbytov / Shutterstock.com

“Nu krijgen criminelen pas een zwart balkje nádat ze een misdrijf hebben gepleegd. Dan is het natuurlijk al te laat”, legt de strafrechtadvocaat uit. “Als er vóór het misdrijf al foto’s zonder zwart balkje in omloop zijn gebracht, is de privacy van de verdachte alsnog in gevaar. Daarom moeten foto’s van toekomstige criminelen al van jongs af aan worden voorzien van een balkje.”

De voorgestelde maatregel is volgens de advocaat eenvoudig uitvoerbaar: Justitie selecteert de kinderen van wie vermoed wordt dat ze later crimineel worden. Hun ouders krijgen een brief, waarin staat welke gevolgen de nieuwe regel heeft. Zo moeten bijvoorbeeld babyfoto’s en schoolfoto’s van de toekomstige crimineel worden voorzien van een zwart balkje. Ook mogen foto’s van toekomstig criminele kinderen niet meer zomaar worden verspreid via bijvoorbeeld Facebook.

 
Deel dit artikel: