9 ℃
Minder biodiversiteit door stikstof

Toekan in Nederland bijna uitgestorven

Toekan in Nederland bijna uitgestorven
Foto: jo Crebbin / Shutterstock.com

Het gaat niet goed met de toekan in ons land. Volgens bioloog André van der Valk is de toekanpopulatie in de afgelopen jaren nagenoeg verdwenen. Oorzaak is de grote hoeveelheid stikstof in het milieu.

Vroeger waren toekans een bekende verschijning op het Nederlandse platteland. Maar nu zijn de vogels nauwelijks nog te zien. “Toekans zijn vrijwel helemaal uit ons landschap verdwenen. De oorzaak is duidelijk en daarvoor moeten we helaas toch weer naar de boeren wijzen”, zegt Van der Valk.

“Toekans voeden zich voornamelijk met bessen. Maar door de enorme hoeveelheid stikstof en ammoniak in onze bodem, afkomstig uit de intensieve veeteelt, groeien er geen bessenstruiken meer. Voor de toekan is er dus niets meer te eten”, aldus de bioloog.

Toch is er hoop. Een grote Nederlandse hotelketen heeft zich het lot van de toekan aangetrokken en de vogel zelfs in het logo verwerkt. “Ik vind dat een heel krachtig statement”, zegt Van der Valk. “Je ziet dat er een stukje bewustwording ontstaat. Deze hotelketen is zich bewust van het belang van biodiversiteit voor de natuur en begrijpt dat het zo niet langer kan. De toekomstige generaties willen ook nog graag een weekendje naar de natuur inclusief hotelovernachting.”

 
Deel dit artikel: