14 ℃

Toch medaille voor stille-tocht-lopers

Deelnemers van stille tochten moeten na afloop een medaille krijgen. Dat wil het Nederlands Comité Stille Tochten. Nu moeten deelnemers van stille tochten soms kilometers lopen, zonder dat ze daarvoor een beloond worden.

Foto: Shutterstock.com

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse en de Dam-tot-Dam-loop ontvangen deelnemers van stille tochten nog geen medaille. Voorzitter Fred Uilenbosch van het Nederlands Comité Stille Tochten vindt dat merkwaardig. “We hebben een harde kern van fanatieke lopers die iedere keer meedoet. Wat ons onderscheidt van alle andere tochten, marathons en noem maar op, is dat de deelnemers echt wat neerzetten. Ze maken een statement en doen dat door middel van sport. Dat is eigenlijk heel krachtig”, aldus Uilenbosch.

Stille-tocht-loper Andries Koelewijn (42) vindt dat zijn hobby een beetje wordt ondergeschoven. “Eigenlijk ben ik altijd aan het trainen. Je weet nooit precies wanneer er een stille tocht is, daarom moet je altijd in topvorm zijn”, vertelt hij. Dat de deelnemers geen medaille krijgen vindt Andries belachelijk. “Het is iedere keer een heel zware loop. Qua tempo is het bij te houden, maar het is vaak zeer emotioneel. Dat hakt er wel in.”

Andries vertelt dat zijn vrouw en kinderen altijd bij de finish staan om hem te onthalen. “Ik ben dan echt kapot. Maar ook heel trots. Het finishen is heel emotioneel: dan besef je dat je elkaar nog hebt.”

 
Deel dit artikel: